Alles over luchtdrukwapens

Een luchtdrukwapen dat ook wel luchtdrukgeweer, luchtbuks of windbuks kan worden genoemd is een geweer waarbij de kogel door expansie van een gecombineerde gas naar buiten wordt geduwd. Dit is weer anders dan bij bijvoorbeeld een vuurwapen, waarbij de druk ontstaat door de ontploffing van een lading explosief materiaal. In de meeste gevallen is dat buskruit. De luchtdrukwapens vallen dus onder de wapengroep luchtdruk. Wil je graag alles te weten komen over luchtdrukwapens en hoe je ze mag gebruiken? Lees hieronder dan snel verder om daarachter te komen. 

Heb ik een vergunning nodig? 

Veel mensen denken dat er veel regels zij voor het gebruiken van een luchtbuks of ander luchtdrukwapen, maar dit valt erg mee. Voor vuurwapens is dit tevens heel anders. Bij vuurwapens is er een speciale wet genaamd Wet Wapens en Munitie, afgekort WWM. In die wet zijn ook de regels van luchtdrukwapens opgenomen. In die wet staat het volgende: in Nederland mag je in het bezit zijn van luchtdrukwapen, wanneer je 18 jaar of ouder bent. Je hebt dus geen speciale vergunning nodig om een luchtdrukwapen te kopen. Een geldige identiteitskaart waarop staat dat je 18 jaar of ouder bent is dus voldoende. 

Regels voor het schieten met een luchtdrukwapen 

In de Wet Wapens en Munitie staat ook vermeld waar je een luchtdrukwapen mag gebruiken. Een luchtdrukwapen mag alleen gebruikt worden op terrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Dit houdt dus in dat je bijvoorbeeld wel met een luchtbuks mag schieten op een eigen erf. Denk aan de achtertuin. Het schieten met een luchtbuks in een bos of park, wat dus toegankelijk is voor publiek mag niet. 

Waar mag je een luchtdrukwapen voor gebruiken? 

Wanneer je graag een luchtdrukwapen wilt aanschaffen is het natuurlijk wel goed om te weten waarvoor je die precies mag gebruiken. Als recreant of hobbyist mag je een luchtdrukwapen gebruiken om te schieten op alleen eigen terrein. Je kunt in de achtertuin dan bijvoorbeeld schieten op kaartjes of om te plinken. Bij plinken wordt bedoeld het schieten op blikjes, potjes etc. Je mag met een luchtdrukwapen niet schieten op dieren. Dit is in Nederland verboden. 

Een luchtdrukwapen kopen

Wanneer je graag een luchtdrukwapen wilt kopen is het belangrijk om te kijken naar een betrouwbaar verkooppunt. Check dus of de wapenhandelaar waar je iets zou willen kopen gediplomeerd en erkend wapenhandelaar is. Hierdoor weet je dat je bij een erkend bedrijf een luchtdrukwapen koopt. Kijk eventueel ook naar de mogelijkheden om de luchtdrukwapens te bekijken. Hierdoor kun je de wapenhandelaar ook nog vragen stellen en zo het best passende luchtdrukwapen vinden. Mocht je daar bijvoorbeeld nog niet helemaal uit zijn.