Drie manieren om je festival te verduurzamen

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en men is er steeds meer mee bezig. Mensen kopen steeds vaker een herbruikbare waterfles, huizen worden op nieuwe en duurzame manieren gebouwd, en plastic verpakkingen verdwijnen steeds meer uit winkels. Echter zijn festivals vaak nog wel een lastig punt op het gebied van afval. Duizenden plastic bekers worden op de grond achtergelaten en veel ander afval haalt de afvalbak ook niet. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat een festival duurzamer wordt?

Entreebewijzen

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat entreebewijzen op een smartphone te scannen zijn. Niet iedereen doet dit echter, en er zijn nog genoeg mensen die hun entreebewijs op papier afdrukken. Die eindigen dan altijd ergens op de grond van het terrein. Laat daarom dus elke bezoeker zijn of haar entreebewijs op zijn/ haar smartphone laten zien. Dit lijkt klein, maar het scheelt een hoop papier en een hoop afval wat uiteindelijk op de straat eindigt.

Munten

De meeste festivals maken nog gebruik van plastic munten. Niks mis mee, want die munten worden als het goed is gewoon hergebruikt. Gebeurt dat niet, is het wel zonde van al het plastic. Probeer ze dus wel opnieuw te gebruiken of te recyclen. Daarnaast heb je nog het feit dat mensen vaak munten vergeten in te leveren aan het eind van het festival, en ze dus vervolgens mee naar huis nemen. Voor festivals is dat lekker verdienen, maar vaak worden ze bijvoorbeeld op straat achtergelaten. Niet heel duurzaam dus. Veel festivals stappen langzamerhand over naar betalen met het pinapparaat: een makkelijkere, handigere en eigenlijk ook logischere manier om te betalen op festivals. Bovendien is dit een duurzamere manier van betalen.

Plastic bekers

Tja, je kan moeilijk iedereen dwingen om een eigen fles of beker mee te nemen en de hele dag bij zich te houden. Toch kun je proberen om de bezoekers te stimuleren om hun oude bekertje opnieuw te vullen. Als iedereen dat al één keer doet, scheelt het zo duizenden bekertjes. Stimuleer de bezoekers dit te doen door bijvoorbeeld een halve munt terug te geven wanneer de oude beker opnieuw gebruikt wordt. Betalen jouw bezoekers niet met munten, maar met de pin? Laat ze een paar cent extra betalen voor een bekertje. Er zijn gegarandeerd mensen die zich zullen bedenken en hun bekertje zullen hergebruiken.