Hoe start jij je dag?

Ben je een echt ochtendmens, en ben je tijdens de eerste uren van de dag absoluut op je best? Of ben je meer een persoon die een wat moeilijke start kent, en de dag op zijn zachtst gezegd wat moeizaam op kan starten? Iedereen heeft zo zijn eigen start van de dag, en daar is niets mis mee.

Hoera, een nieuwe dag!

Je bent er zelf eentje, of je hebt er juist een hekel aan: er zijn mensen die iedere dag bijna juichend beginnen. Vol energie springen zij iedere dag hun bed uit, klaar om aan de nieuwe dag te beginnen. Ze doen alsof het niets is wat yoga-oefeningen, maken iedere dag een gezond ontbijtje voor zichzelf klaar, met smoothies en al, en vertrekken zo fris als een hoentje naar hun werk. Klaar voor een nieuwe dag, en ze hebben er zin in!

Als je zelf zo’n type bent: super! Voor jou is opstaan en beginnen aan de dag geen probleem, de ochtend is waarschijnlijk zelfs je favoriete moment van de dag. Ben je zelf niet zo’n type, maar woon of werk je er wel met eentje samen? Dan kun je die persoon iedere ochtend waarschijnlijk niet uitstaan. Want moet dat nou, dat blije, enthousiaste en spraakzame? Hun zin om aan de dag te beginnen werkt jou alleen maar op de zenuwen en zorgt ervoor dat je ochtendhumeur nog een beetje ernstiger wordt.

Moeizaam

Nee, niet voor iedereen is het begin van een nieuwe dag een feestje. Er zijn mensen die er simpelweg iedere dag moeite mee hebben, die zelfs na een keurige acht uur slaap met de grootst mogelijke moeite hun bed uitkomen. Die niet functioneren voor zij een lekkere douche en een flinke kop lekkere koffie achter de rug hebben. Opvallend veel mensen die moeite hebben met ochtenden hechten heel veel waarde aan hun koffiemoment. Logisch ook, want koffie zorgt voor een aardige energieboost. Ben jij ’s morgens niet vooruit te branden dan kunnen goede koffiebonen zo maar eens het verschil maken!

Na zo’n kopje lekkere koffie, en nadat de cafeïne zijn werk heeft kunnen doen, voelt menig mens zich al een stuk beter in staat om de dag te starten, al blijft de ochtend voor veel mensen niet het favoriete deel van de dag. Is dat erg? Welnee! Iedereen is nu eenmaal anders, en juist de combinatie van ochtendmensen en avondmensen (en er lijkt nu steeds meer sprake van te zijn dat er ook middagmensen zijn) zorgt ervoor dat de wereld blijft draaien. De ochtendmensen stoppen hun energie vooral in het begin van de dag, terwijl anderen juist ’s avonds het werk verzetten: prima toch?