Zoek het water op!

Vind jij de zomer al snel veel te warm? Loopt het zweet al over je rug als je alleen al denkt aan tropische temperaturen en enorme hitte? Zoek dan deze zomer eens het water op!

Warm!

De zomer van 2018 was warm, heel warm. Records sneuvelden iedere dag en de gemiddelde Nederlander wist niet meer waar hij het zoeken moest. De aanhoudende warmte zorgde ervoor dat menigeen nauwelijks meer genoot van de zomer.

 

Naast de warmte was er nog een probleem: droogte. Er viel vrijwel nauwelijks regen, waardoor de natuur het zwaar had. De bomen zagen er middenin de zomer al uit alsof het herfst was, met verdorde bladeren. En de plantjes in de tuin legden ook massaal het loodje, er viel nauwelijks genoeg water te geven om ze in leven te houden.

 

Natuurlijk is het niet zeker dat onze zomers er vanaf nu ieder jaar zo uit zullen zien. Maar voor wie niet moet denken aan weer een plakkerige zomer in de stad, zweten op het balkon of smelten op een terras is het wel zo handig om alvast wat voorzorgsmaatregelen te treffen.

 

Verkoeling

Als het heel lang heel warm is, is het moeilijk om je huis koel te houden. De eerste dagen wil het nog wel helpen om de boel potdicht te houden, zeker overdag. Ramen dicht, gordijnen dicht: zolang het in je huis koeler is dan buiten is dit de beste manier. Maar ooit zal de warmte ook je huis overnemen, en is het vrijwel onmogelijk de temperatuur weer te laten zakken. Door ’s nachts en ’s avonds laat goed te luchten raak je wat warmte kwijt, maar de kans is groot dat dit rond het middaguur alweer teniet is gedaan.

 

Het beste is het om je hier maar bij neer te leggen: tenzij je een airco in huis hebt valt er aan de temperatuur nu eenmaal weinig te doen. Je kunt het voor jezelf wel comfortabeler maken door een goede ventilator aan te schaffen. De temperatuur zakt er niet door, maar het briesje dat een ventilator geeft zorgt wel dat het koeler aanvoelt.

 

Het water op

Zo’n briesje, dat vind je ook op het water. Wil je dus zoveel mogelijk verkoeling opzoeken dan zit er in een hete zomer maar 1 ding op: een bootje huren. En dan niet in de stad, waar het altijd wat warmer is, maar ver daarbuiten. Een boot huren Friesland bijvoorbeeld, waar je op de uitgestrekte meren heel wat verkoeling kan vinden. Hete zomer? Bootje huren!

 

Tags: